Léto ještě pořádně neskončilo a trzích a pultech obchodů se začínají objevovat podzimní suroviny. Oranžovou královnou podzimu je bezpochyby dýně.
Ta dokáže obohatit nejeden pokrm a o tomto salátu ani nemluvě. Spolu s prosciuttem, čekankou získáte skvělé lehké voňavé jídlo, ke které můžete podávat třeba opečenou očesnekovanou bagetu.
Pro 4 mlsouny:
6 plátků prosciutta, nebo anglické slaniny
½ kg dýně
pepř
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
3 lžíce balzamikového octa
1 lžička třtinového cukru
½ lžičky mletého pepře
150 g rukolových lístků
1 malá čekanaka
hrst ořechů
¼ hrnku zrníček granátového jablka
Troubu předehřejeme 180 °C. Prosciutto opečeme na pánvi nebo v troubě do křupava. Vyjeme, necháme na papírové utěrce okapat a vychladit. Dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a dýni na něm z každé strany opečeme dozlatova. Poté vyjmeme z pánve a necháme vychladnout. Připravíme zálivku. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek a opékáme dohněda. Poté přidáme ocet, pepř, sůl a cukr, přiklopíme pokličkou a necháme směs zredukovat. Rukolu a na jemno nakrájenou čekanku dáme do mísy a přimícháme dýni, ořechy a semínka z granátového jablka. Dochutíme teplým dresinkem a hned podáváme.
Sandra Špačková
foto: tastefoodblog.com