Čekankovo-dýňový salát s teplou zálivkou

Léto ještě pořádně neskončilo a trzích a pultech obchodů se začínají objevovat podzimní suroviny. Oranžovou královnou podzimu je bezpochyby dýně.

Ta dokáže obohatit nejeden pokrm a o tomto salátu ani nemluvě. Spolu s prosciuttem, čekankou získáte skvělé lehké voňavé jídlo, ke které můžete podávat třeba opečenou očesnekovanou bagetu.

 

 

Pro 4 mlsouny:

 

6 plátků prosciutta, nebo anglické slaniny

½ kg dýně

pepř

1 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

3 lžíce balzamikového octa

1 lžička třtinového cukru

½ lžičky mletého pepře

150 g rukolových lístků

1 malá čekanaka

hrst ořechů

¼ hrnku zrníček granátového jablka

 

Troubu předehřejeme 180 °C. Prosciutto opečeme na pánvi nebo v troubě do křupava. Vyjeme, necháme na papírové utěrce okapat a vychladit. Dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme  olivový olej a dýni na něm z každé strany opečeme dozlatova. Poté vyjmeme z pánve  a necháme vychladnout. Připravíme zálivku. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek a  opékáme dohněda. Poté přidáme ocet, pepř, sůl a cukr, přiklopíme pokličkou a necháme směs zredukovat. Rukolu a na jemno nakrájenou čekanku dáme do mísy a přimícháme dýni, ořechy a semínka z granátového jablka. Dochutíme teplým dresinkem a hned podáváme.

 

Sandra Špačková

foto: tastefoodblog.com

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>