Těstovinové pokrmy jsou výživné, rychlé a hlavně výborné. Obzvláště, připravíte-li si je z kvalitních surovin.
Tento recept jsme objevili v časopise MasterChef a hned po prvním uvaření jsme pokrm museli uvařit znovu. Je totiž tak vynikající, že jedno ochutnání nestačí. V receptu jsou uvedeny těstoviny capellini, které ale lze případně nahradit špagetami.
Rozhodně ale ničím nenahrazujte krevety, pokud nevíte, jak je oloupat a jak poznat, že jsou čerstvé, přečtěte si tento článek.
Pro 4 mlsouny:
20 středně velkých královských krevet
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
2 stroužky česneku
275 cherry rajčátek
hrst bazalkových lístků
1 červená chilli paprička
kůra z 1 citrónu
Krevety oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Olej rozehřejeme na pánvi a podusíme na něm nadrobno nakrájený česnek a cibuli, dokud nezměknou. Poté přidáme krevety, nadrobno nakrájený celer, rozpůlená rajčata, polovinu lístků bazalky a citrónovou kůru. Za občasného míchání povaříme přibližně 5 minut nebo dokud se krevety neuvaří. Ochutíme solí a pepřem a dáme stranou z plamene. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a poté důkladně slijeme – 2 lžíce vody z těstovin dáme stranou. Těstoviny přidáme ke krevetové směsi, přidáme 2 lžíce vody, důkladně promícháme a asi dvě minuty společně povaříme. Rozdělíme do talířů, přidáme zbylé bazalkové lístky a zastříkneme panenským olivovým olejem.
Sandra Špačková
recept: Dominic Smith, MasterChef, říjen 2010
foto: William Meppem