Každý mlsoun ví, že těstoviny pocházejí z Itálie. Málokdo však ví, že první písemná zmínka se objevila už v 1. století n.l., a to Apiciově knize, kde je popsaná příprava masa a ryb, které jsou obložené těstovinami.
Další historický záznam pak pochází z 12. století. Od tohoto období se pak zmínky o těstovinách s pravidelností.
Canelloni lze popsat jako závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Jsou to těstoviny ve tvaru válečku, které se plní sýrem, masem, špenátem nebo jinou zeleninou. Často se zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou.
Pro 4 mlsouny:
1 lilek (200-250 g)
12 plátků těstovin (lasagne)
150 g mozzarelly
20 g parmezánu – strouhaného
300 g keříkových baby rajčat
máta
olivový olej
sůl
Lilek oloupeme. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozpálíme pánev a na ní lilek dozlatova orestujeme. Lilek si odložíme do misky a zasypeme nakrájenou mozzarelou a hrstkou natrhané. Lasagne hodíme do vroucí vody, kde je necháme několik vteřin, poté vyjmeme, hladíme v ledové vodě a pak je rozložíme na utěrku nebo na pečící papír. Na těstoviny dáme směs s lilky. A ubalíme z nich tvar cannelloni. Aby držely převážeme je nití nebo slupkou z lilků. Troubu rozpálíme na175 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Cannelloni si posypeme parmezánem a dáme na 10 minut péct do trouby. Jakmile je upečeno, zasypeme těstoviny rajčaty, natrhanou mátou a zakápneme olejem. Můžeme podávat.
rdc
A co ta máta?