Vánoce jsou svátky hojnosti, a tak se v současné době hodně lidí tučnému jídlu vyhýbá a hledá jídla, která jsou lehká a přitom zasytí.
My jsme takový pokrm našli.
Hlavní roli v něm hrají řepa, cizrna a bulgur a díky všem těmto ingrediencím je nejen výborný, ale navíc zdravý. Zkrátka jako stvořený do těchto chladných dní.
Ochutnejte a posuďte sami.
Pro 2 mlsouny:
sůl
300 g červené řepy
1 menší cibule
½ lžíce oleje
300 ml zeleninového vývaru
70 g bulguru
3 větvičky kopru
125 g čerstvého sýra
Koriandr rozemeleme a smícháme se solí. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na asi centimetrové proužky. Cibuli nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a dozlatova na něm osmažíme cibuli. Přimícháme řepu, ochutíme koriandrem a solí a přidáme 4 lžíce vody. Přiklopíme pokličkou a necháme 2 minuty dusit. Cizrnu scedíme a necháme okapat. Do hrnce nalijeme vývar, přivedeme k varu, přimícháme bulgur a uvaříme podle návodu na obalu. Kopr natrháme, nasekáme a smícháme se sýrem. Do hrnce s červenou řepou přimícháme cizrnu a povaříme 2 – 3 minuty. Podáváme s bulgurem a koprovým dipem.
Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt