Také vás honí mlsná, ale nechcete to přehánět s cukry? Pak si připravte tento koláč, ve kterém hrají hlavní roli brusinky a jablka. Jeho příprava není složitá a těsto je tak univerzální, že jej můžete kombinovat s mnoha dalšími náplněmi. Pochutná si celá rodina.
Na náplň:
1 lžíce citrónové šťávy
6 středně velkých jablkem nakrájených na čtvrtinky
½ hrnku rozinek
2 lžičky bourbonu
¾ hrnku brusinek
¾ hrnku cukru
1 lžička
2 lžičky citrónové kůry
½ lžičky skořice
Na těsto:
300 g hrubé mouky
200 g pšeničné hladké mouky
40 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
80 g másla nakrájeného na kostky
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
1 vejce
1 dl mléka
Z ingrediencí vypracujeme těsto, podle potřeby můžeme dosypat mouku. Odkrojíme cca ¼ těsta a zbytek hned po vypracování vyválíme a nakrájíme na tenké proužky. Jablka oloupeme nakrájíme na čtvrtky a pokapeme je na citrónovou šťávou. Dáme na chvíli stranou. V menší míse smícháme rozinky a bourbon. Necháme 20 minut uležet v pokojové teplotě. Brusinky smícháme s ¼ hrnku cukru v kuchyňském robotu. Mícháme tak dlouho, až jsou brusinky nasekané nahrubo a spojí se s cukrem. Poté přidáme jablka, citrónovou kůru, skořici, namočené rozinky a zbytek cukru. Mícháme, až se vše spojí, poté směs odstavíme a necháme 15 minut odležet. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Připravené těsto vymačkáme do koláčové formy a těsto vymačkáme až do vrchu. Místy těsto propícháme vidličkou a přelijeme brusinkovou náplní. Proužky těsta naskládáme navrch do tvaru mřížky. Vložíme do trouby a pečeme 25 minut. Poté stáhneme plamen na 160 °C a pečeme dalších 40 minut. Těsto zezlátne a náplň začne bublat. Vytáhneme z trouby a potřeme teplým mlékem. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Martina Mlsná
foto: Anastasia Zhenina / Unsplash
Porovnat ceny >>