Broskev, i když bez potíží rostou na našich zahradách, za jejím původem je třeba se ohlédnout do daleké Číny, kde broskvoň znali již před čtyřmi tisíci lety. Broskev je v Číně symbolem dlouhého života a údajně byly pokrmem nesmrtelných. Malé děti nosily na krku z broskvových pecek vyřezané zámečky, které je měly chránit před brzkou smrtí.
Stejně posvátná je broskev i v Japonsku. Podle tamějších legend se zrodil z obrovské broskve plující po proudu řeky Momotaro odvážný bojovník se zlem.
Z Číny se hedvábnou stezkou dostaly broskve do Persie a do oblasti Středozemního moře. V šestnáctém století byly španělskými mořeplavci dopraveny na americký kontinent, odkud dnes pochází více než polovina jejich dnešní produkce.
Studnice zdraví
Na asijských bájích a pověstech bude něco pravdy. Svědčí o tom totiž vitaminy a zdraví prospěšné látky obsažené v tomto ovoci. Broskve se skládají z vyváženého množství provitaminu a betakarotenu, vitaminů skupiny B, vitaminu C a E, draslíku, hořčíku a vlákniny. Obsahují 9 % fruktózy a ostatních sacharidů a méně než 1 % proteinů. Proto jsou velmi vhodné během redukční diety.
Konzumuje-li se broskev se slupkou, pokryje 100 g broskve 75 % doporučené denní dávky vitaminu C. Ale pozor, sametová kůže broskví může vyvolat alergickou reakci, proto se doporučuje před konzumací je oloupat a ztracené vitaminy doplnit větším množstvím těchto sladkých plodů.
Jejich tvar srdce napovídá, čemu prospívají
Broskve chrání náš organismus před volnými radikály a díky obsahu vlákniny příznivě působí na trávení. Jejich složení prospívá zejména našemu srdci. Zmíněné vitaminy A, C a E jsou nejlepší přírodní antioxidanty. Tyto vitaminy chrání arteriální stěnu, což je významné zejména u koronárních cév. Vitaminy skupiny B jsou pak potřebné pro činnost srdečního svalu.
Broskve jsou velmi bohaté na draslík a hořčík, základní minerály potřebné k udržování pravidelného srdečního rytmu. Denní konzumace broskví je tedy prospěšná při jakékoli srdeční nedostatečnosti.
Před teplou úpravou je oloupejte
Broskve by se neměly jíst jako dezert, protože podporují chuť k jídlu.
Kromě konzumace broskví v syrovém stavu se z nich připravují báječné kompoty, šťávy a samozřejmě i nejrůznější pokrmy. Od předkrmů po dezerty. Před tepelnou úpravou se broskve loupají. Toho docílíme tak nejlépe tak, že je krátce vložíme do horké vody a poté stáhneme nožem.
Sandra Špačková
foto: LuAnn Hunt, unsplash