Broskve, plody nesmrtelných

broskve

Broskev, i když bez potíží rostou na našich zahradách, za jejím původem je třeba se ohlédnout do daleké Číny, kde broskvoň znali již před čtyřmi tisíci lety. Broskev je v Číně symbolem dlouhého života a údajně byly pokrmem nesmrtelných. Malé děti nosily na krku z broskvových pecek vyřezané zámečky, které je měly chránit před brzkou smrtí.

Stejně posvátná je broskev i v Japonsku. Podle tamějších legend se zrodil z obrovské broskve plující po proudu řeky Momotaro odvážný bojovník se zlem.

Z Číny se hedvábnou stezkou dostaly broskve do Persie a do oblasti Středozemního moře. V šestnáctém století byly španělskými mořeplavci dopraveny na americký kontinent, odkud dnes pochází více než polovina jejich dnešní produkce.

Studnice zdraví

Na asijských bájích a pověstech bude něco pravdy. Svědčí o tom totiž vitaminy a zdraví prospěšné látky obsažené v tomto ovoci. Broskve se skládají z vyváženého množství provitaminu a betakarotenu, vitaminů skupiny B, vitaminu C a E, draslíku, hořčíku a vlákniny. Obsahují 9 % fruktózy a ostatních sacharidů a méně než 1 % proteinů. Proto jsou velmi vhodné během redukční diety.

Konzumuje-li se broskev se slupkou, pokryje 100 g broskve 75 % doporučené denní dávky vitaminu C. Ale pozor, sametová kůže broskví může vyvolat alergickou reakci, proto se doporučuje před konzumací je oloupat a ztracené vitaminy doplnit větším množstvím těchto sladkých plodů.

Jejich tvar srdce napovídá, čemu prospívají

Broskve chrání náš organismus před volnými radikály a díky obsahu vlákniny příznivě působí na trávení. Jejich složení prospívá zejména našemu srdci. Zmíněné vitaminy A, C a E jsou nejlepší přírodní antioxidanty. Tyto vitaminy chrání arteriální stěnu, což je významné zejména u koronárních cév. Vitaminy skupiny B jsou pak potřebné pro činnost srdečního svalu.

Broskve jsou velmi bohaté na draslík a hořčík, základní minerály potřebné k udržování pravidelného srdečního rytmu. Denní konzumace broskví je tedy prospěšná při jakékoli srdeční nedostatečnosti.

Před teplou úpravou je oloupejte

Broskve by se neměly jíst jako dezert, protože podporují chuť k jídlu.

Kromě konzumace broskví v syrovém stavu se z nich připravují báječné kompoty, šťávy a samozřejmě i nejrůznější pokrmy. Od předkrmů po dezerty. Před tepelnou úpravou se broskve loupají. Toho docílíme tak nejlépe tak, že je krátce vložíme do horké vody a poté stáhneme nožem.

Sandra Špačková
foto: LuAnn Hunt, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>