Brokolice je velmi chutná a na vitaminy bohatá zelenina. Obsahuje velké množství vitaminu C, proto se její konzumace doporučuje hlavně v zimním a chřipkovém období. Dále pak obsahuje vitamin E, karoten, draslík, fosfor, vápník a dalo by se pokračovat. Má i spoustu minerálů, podporuje tvorbu hormonů a vlákniny.
Nejčastěji se brokolice připravuje v mírně osolené vodě. Z hlediska zachování všech látek se její úprava doporučuje v páře.
Jedlé jsou dokonce i listy brokolice, avšak pozor jen mladé listy jsou chutné, straré bývají tuhé a hodně vláknité.
Pro 4 mlsouny:
1 brokolice (cca 500g)
1 malá cibule
trochu másla
1l zeleninového vývaru
sůl
pepř
smetana ke šlehání
uzený losos
Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na male kousky. Na másle zlehka osmažíme cibuli, přilijeme vývar a povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme kousky brokolice a vaříme 10 minut. Poté brokolici rozmixujeme a přidáme sůl a pepř. Poté za stálého míchání přidáme smetanu, kdo nemá rád moc smetany, tak si může ozdobit jen talíř lžící smetany a zalít polévkou. K polévce se výtečně hodí uzený losos.
rdc
foto: farhad ibrahimzade, unpslash