Již staří Egypťané používali kopr při bolestech hlavy a v antickém Římě třeli koprem svaly gladiátorů, aby měli v boji větší sílu. Do celé Evropy se kopr rozšířil za panování Karla Velikého.
Původem je kopr orientální koření. V současnosti je díky snadnému pěstování rozšířen téměř všude. Kopr podporuje chuť k jídlu, má uklidňující účinky, je mírně močopudný a působí proti nadýmání. Pro mnohé je jistě překvapením, že kopr obsahuje velké množství vitaminu C (až 130 mg ve 100 g).
Kopr má velmi výraznou vůni i chuť, a tak se přímo hodí ke kuchařským experimentům. Kopr bramborový salát zjemní a dodá mu velmi nápadité aroma. Vyzkoušejte recept na tento trochu odlišný bramborový salát a uvidíte, že si u sváteční večeře velmi pochutnáte. Co takhle přidat kopr do bramborového salátu a zpestřit si tak štědrovečerní mlsání?
Pro 4 mlsouny:
800 -1000 g vařených brambor
200 g zakysané smetany
olej
citronová šťáva nebo vinný ocet
kopr
jarní cibulka
sůl, pepř
Brambory vcelku uvaříme a následně zpracujeme ještě zatepla. Oloupeme je a nakrájíme na plátky či na kostičky ještě před vychladnutím. Promícháme s olejem, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou nebo vinným octem. V tomto stavu je pak necháme vychladnout. Omytý kopr nakrájíme a přimícháme do smetany. Tuto směs pak přidáme k vychladnutým bramborám a opatrně smícháme. Nakonec přisypeme jarní cibulku a lehký bramborový salát je na světě.
rdc