Bramborový salát nemusí být jen takový, jak jej všichni známe ze svátečních stolů – tedy s majonézou či jogurtem.
Ve skutečnosti lze připravit na mnoho způsobů. Připravili jsme pro vás recept na v našich končinách neobvyklý bramborový salát s houbami a fenyklovým semínkem.
Zaručeně bude chutnat všem, kdo mají alespoň trochu rádi houby.
Pro 4 mlsouny:
300 g ideálně čerstvých hub (praváků)
100 g cibule
200 ml zeleninového vývaru
1 lžička fenyklových semínek
6 lžic jablečného octa
100 ml oleje
sůl
pepř
cukr
½ svazku hladkolisté petržele
Brambory uvaříme ve slupce ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Vývar, fenyklové semínko a cibuli 2 minuty povaříme. Ocet, hořčici a 80 ml oleje smícháme a přimícháme do vývaru. Brambory slijeme a ještě teplé je oloupeme. Nakrájíme na tenké plátky a naložíme do marinády. Vše promícháme, ochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. Necháme 30 minut odležet a několikrát promícháme. Houby očistíme a rozčtvrtíme a nakrájíme. Na zbylém rozpáleném oleji houby asi 3-4 minuty orestujeme dozlatova. Osolíme, opepříme a zasypeme petrželí. Nakonec houby promícháme s vlažným bramborovým salátem.
Sandra Špačková
foto: Stefan Thurmann pro essen-und-trinken.de