Francouzské slané koláče nás již přesvědčily o tom, že koláče nemusí vždy sloužit jako sladká tečka. Koláče dokáží důstojně nahradit oběd.
Máte-li rádi brambory a netrváte-li na tom, že na talíři musí být maso, připravte si tento bramborový koláč.
Pokud si ke koláči připravíte i petrželové pesto, chuťový zážitek je zaručen.
Napište nám, jak jste si pochutnali.
Na asi 16 kousků:
na koláč:
30 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
500 g mouky
sůl
5 lžic olivového oleje
125 g sýru raclette
na pesto:
2 stroužky česneku
2 lžíce vlašských ořechů
sůl
pepř
Na těsto uvaříme 300 g brambor vcelku doměkka. Uvařené brambory slijeme, oloupeme a prolisujeme. Droždí rozmělníme do ¼ litru teplé vody a posypeme cukrem. Necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme kvásek. Smícháme s částí mouky a necháme kvásek asi 15 minut dojít.
Parmezán nastrouháme. V míse smícháme prolisované brambory, 1,5 lžičky soli, 5 lžic olivového oleje a 100 g parmezánu. Poté směs zapracujeme s moukou s kváskem, nejlépe to jde hnětačem, do hladkého těsta. Těsto necháme na 45 minut v teple nakynout.
Pečíc plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto ještě jednou na pracovní ploše prohněteme a dáme na plech. Necháme 15 minut dokynout. Mezitím rozehřejeme troubu na 175 stupňů. Raclette natrháme. Zbylé brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Brambory vyskládáme na bramborové těsto a posypeme raclettem. Vložíme do trouby a pečeme 25 minut.
Bramborový koláč podáváme s petrželovým pestem.
Jak na petrželové pesto?
Otrháme petrželové lístky. Rozetřeme česnek a ořechy nahrubo nasekáme. Za pomocí mixéru smícháme petržel, ořechy, česnek, zbylý parmezán a 100 ml olivového oleje. Dochutíme solí a pepřem.
Pokud petrželové pesto nespotřebujete hned, můžete ho uchovávat v uzavřené sklenici v lednici.
Sandra Špačková
foto: LECKER, vydání 9/2012