Gröstl – vařené brambory s kousky nakrájeného hovězího, či vepřového masa orestované s cibulí na pánvi a ještě se sázeným vejcem nahoře. Připomíná vám to vaření pejska a kočičky?
Z české kuchyně je asi nejblíže tzv. uhlířina, která je neprávem označována za zbytkové jídlo.
Věřte ale, že je to v běžném jídelníčku Rakušanů stejně populární jako u nás řízek či svíčková.
Samozřejmě existuje mnoho úprav tohoto pokrmu, my jsme dnes pro vás připravili jednu jeho jednoduchou verzi.
Pro 4 mlsouny:
3 jablka
5 lžic jablečné šťávy
150 g šunky
300 g mrkve
3-4 větvičky majoránky
2 lžíce oleje
sůl
pepř
Brambory vcelku uvaříme ve vroucí osolené vodě 20 minut. Slijeme, oloupeme a necháme vychladnout.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a odstraníme jádřinec. Jablka nakrájíme na malé kousky, vložíme je do hrnce, zalijeme jablečnou šťávou a přikryté 15 minut povaříme doměkka. Mezitím brambory nakrájíme na plátky a šunku na proužky. Mrkev oloupeme a na malé plátky. Jarní cibuli na kolečka. Trochu majoránky dáme stranou na podávání a zbytek nasekáme nadrobno. Uvařená jablka rozmělníme. Olej rozehřejeme ve větší pánvi. Vložíme brambory, šunku, mrkev a 8 minut opečeme. Ochutíme solí a pepřem. Nakonec přimícháme cibuli a nasekanou majoránku. Podáváme posypané majoránkou a s jablečným kompotem.
Sandra Špačková
Foto: Food & Foto, Hamburg