Zařaďte kdelubnu do jídelníčku, prospěje to Vašemu zdraví. Plod kedlubny je zdravý pro svůj obsah vitamínů, B, E, K a C a minerálních látek – draslík, fosfor, železo, vápník a hořčík.
Kedlubna není chutná jen čerstvá.
Ve skutečnosti má mnohem širší využití. Lze ji vařit, zapékat, smažit a připravovat z ní polévky. My jsme ochutnali kedlubnovo – bramborový nákyp a je to mlsání s velkým M.
Věděli jste, že kedlubny jsou ideální potravinou při boji s obezitou? Obsahují totiž minimum kalorií (100 g kedlubny obsahuje jen 50 kalorií). Cukry obsažené v kedlubnu obsažené jsou dobře snášeny i diabetiky.
Pro 2 mlsouny:
300 g brambory
1 vejce
150 ml mléka
sůl, pepř
30 g plátků prosciutta
1 plátek toustového chleba
15 g jader lískového oříšku
1 lžička změklého másla
Kedlubnu oloupeme rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky, stejně tak oloupané brambory. Kedlubnu a brambory dáme do osolené vody, přivedeme k varu a 5 minut povaříme, poté slijeme a necháme okapat. Vejce rozšleháme s mlékem a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Šunku nakrájíme na asi 3 cm velké kousky. Na plech rozložíme kedlubnu, brambory a šunku a zalijeme vejcem s mlékem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Pečeme 15 minut. Oříšky nahrubo nasekáme . Toust na sucho opečeme a rozdrolíme. Smícháme s ořechy a máslem. Po 15 minutách pečení nasypeme na nákyp a pečeme dalších 15 minut.
Sandra Špačková