Zachtělo se vám zmrzliny, ale na tu kupovanou z prášku chuť nemáte?
Připravte si doma tyto vynikající borůvkové zmrzlinové sendviče.
Jen pozor, zmrzlina potřebuje alespoň pět hodin v mrazáku, aby se z ní vůbec zmrzlina stala.
Borůvky jsou navíc jedním z nejlepších přírodních zdrojů tříslovin a antioxidantů jako karoten, antokyan, pterostilben. Antioxidant pterostilben dokáže snižovat hladinu cholesterolu, takže při mlsání této zmrzliny vlastně až tak moc nezhřešíte.
Na 12 kousků:
200 g borůvek
2 vejce
70 g moučkového cukru
120 g mléčné čokolády
24 máslových sušenek (např. BeBe)
Šlehačku vyšleháme do tuha a necháme vychladit. Borůvky omyjeme a necháme okapat. Vejce odděláme (bílky v tomto receptu nebudeme potřebovat). Ve vodní lázni šleháme za pomocí mixéru asi pět minut žloutky a moučkový cuk r.
Sejmeme z plotny a za míchání necháme žloutky trochu vychladnout. Kůru z limety přimícháme do smetany. Přendáme do hranaté uzavíratelné dózy, zarovnáme a necháme alespoň pět hodin, nejlépe však přes noc mrazit. Čokoládu nalámeme a necháme ve vodní lázni rozpustit. Sušenky jí z jedné strany namažeme. Zmrzlé parfait vyjmeme z mrazáku a necháme pět minut roztát. Nakrájíme na 12 kousků. Každý kousek vložíme mezi dvě sušenky a ihned podáváme.
Sandra Špačková