Klasickou americkou snídani tvoří ztracená vejce s názvem Benedict. Jedná se o toust či housku se šunkou a k tomu ztracená vejce. Vše je zalito holandskou omáčkou. Je to energetická bomba, po které vás energie jen tak rychle neopustí.
Po kom je pojmenovaný, se neví přesně, snad po wallstreetském makléři, Lemueli Benedictovi, ten údajně po jedné únavné noci roku 1894 přišel do hotelu Waldorf – ano přesně tam, kde vznikl stejnojmenný salát.
A poručil si toast se slaninou a ztraceným vejcem a žádal, aby to vše bylo zalito právě holanskou omáčkou. Vrchní číšník Oscar Tschirky pak toto jídlo připsal do menu hotelu a pojmenoval ho podle příjmení hosta.
Existuje ale i druhá verze příběhu o původu tohoto pokrmu. Zámožný bankéř Le Grand Benedic často navštěvoval se svou ženou oblíbenou restauraci Delmonico’s. Jeho ženě ale po čase vadilo, že se neměnil jídelní lístek. Jednou si tedy objednala ztracená vejce se šunkou, toustem a omáčkou. Pokrm byl na světě a majitel hotelu Charles Ranhofer nový pokrm pojmenoval právě po paní Benedictové.
Pro 4 mlsouny:
3 polévkové lžíce bílého vinného octa
4 velká vejce
4 plátky toastového chleba nebo jiné pečivo (třeba dvě rozpůlené kaiserky) k opečení
4 lžíce teplé holandské omáčky či majonézy
4 plátky parmské šunky
Ve velkém hrnci přivedeme k varu alespoň dva litry vody a přídáme ocet. Vejce rozklepneme do čtyř šálků a toasty opečeme. Vroucí vodu zamícháme s octem tak, aby se vytvořil vír a do něj z šálku opatrně vylejeme vejce. Díky víru se bílek rovnoměrně rozprostře kolem žloutku. Vaříme tři minuty, poté vejce vyjmeme ideálně děrovanou lžící. Každý toast potřeme trochou holandské omáčky, na ni položíme plátek šunky a navrch vejce. Toast ozdobíme zbytkem holandské omáčky.
rdc