Asijská kuchyně – když se skloubí chuť a zdraví

Asijská kuchyně se řadí mezi nejzdravější kuchyně na světě. Její filozofie spočívá v udržování zdraví a je založena na rovnováze. Ne nadarmo se právě obyvatelé asijských zemí dožívají nejvyššího věku. Mezi nejznámější kuchyně patří japonská, čínská, thajská a indická kuchyň. Pro Evropany jde o exotickou kuchyň, plnou nových chutí spojenou s exotickým stolováním z čehož vzniká přímo zážitek.

Zdraví

Asijská kuchyně je různorodá podle oblastí, v níž se připravuje. Spojují ji však základní suroviny potřebné pro její přípravu. Jde především o rýži, ryby, sóju, koření, zeleninu nebo houby. Využívá se i maso, ale většinou nejde o hlavní chod, používá se jako součást jiných jídel jako jsou například polévky. Základem každé asijské kuchyně jsou čerstvé suroviny, které jsou ochuceny kořením, které podporují trávení. Tím se stává asijská kuchyně lehce stravitelná a je zdrojem potřebných látek jako minerály, uhlohydráty, aminokyseliny, bílkoviny nebo vláknina.

Kari – koření i jídlo

Slovo „kari“ pochází z tamilského jazyka z Indie a tak se předpokládá, že karí vzniklo právě zde. Jeho šíření pomohl Christopher Columbus prostřednictvím obchodu s Východem. Nejenže přinesl karí do mnoha zemí, ale přinesl také chilli do Indie, kde se v krátkém čase stalo velmi oblíbenou ingrediencí v indické kuchyni a samozřejmě i v karí.

Koření karí vypadá sice velmi jednoduše, ale ve skutečnosti je to směs několik východních koření. Mezi jeho hlavní složky patří kurkuma, pepř, chilli, červená paprika, zázvor, koriandr, skořice a kardamom. Složení tohoto koření si mnoho kuchařů upravuje podle sebe a přidává do něj své ingredience, čímž ovlivňuje například jeho pikantnost.

Karí však není jen směs koření, ale také jídlo, které je tak rozšířené a rozmanité, že jeho přesná definice a postup zůstává velmi otevřený. Karí je jakýkoliv pokrm, který je tvořen bohatě kořeněnou omáčkou vařenou s masem, rybou nebo zeleninou. Podává se obvykle s rýží, ale vhodný je i „plackový“ chléb jako například roti nebo naan. Dnes se karí vaří po celém světě v různých variacích. Například v nabídce Sushi Time najdete hned 4 druhy karí a to zelené, žluté, červené a bílé.

Karí se výborně hodí hlavně do podzimního počasí, kde vám dodá potřebnou dávku vitamínů. Pokud se vám nechce v tomto počasí vytáhnout ani patu z domu, využijte donáškovou službu Sushi Time, a nechte si donést jednu z asijských specialit až k vám domů.

 

Autor: Sushi Time

 


Reakce na Asijská kuchyně – když se skloubí chuť a zdraví

  1. Mňamka.Vařím často.moc jsme si pochutnali.
    Přidávám do své kuchařky. Zdraví Rodrigo :
    -)

Napsat komentář k Kurzy vaření šéfkuchař Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>