Tyto oplatky se na Slovensku připravují z nekvašeného těsta. Bývají okrouhlé, oválné nebo ve tvaru trubiček. U řeckokatolické církve se naopak pečou z kvašeného těsta ve tvaru malých koláčků. Oba druhy však plní funkci hostie a představují posvátný chléb. Vánoční oplatky jsou známé již z 18. století, kdy je roznášeli po městech knězi. V církevních [...]
Archiv receptů
-
Vánoční oplatky s medem a česnekem
Přidáno admin on Út, 11/12/2012 -
Slovenská vánoční kapustnica
Přidáno admin on Út, 11/12/2012Domníváte se, že Vánoce na Slovensku provází stejná jídla jako v Česku? Není tomu tak, vánoční tabule se mírně liší. Na Štědrý den se nejí rybí polévka, ale kapustnica. Mimo ni se na stolech setkat také s opékanci či bobalky. Podstatná součást slavnostní večeře jsou oplatky, které se jí s medem a česnekem. O těch [...]