Říkáte si, že od zítřka se začnete stravovat zdravěji? Začněte raději už dnes, jakmile ochutnáte tuto jednoduchou polévku, budete litovat, že jste ji nejedli už dříve.
Polévka se skládá ze zdravé quioi a amarantu. Amarant, nebo-li svaté zrno, patří mezi nepravé obilniny. Často je používaná při bezlepkové dietě, neobsahuje totiž bílkovinu zvanou lepek. Naopak obsahuje kvalitní bílkoviny, minerály, vitamíny, olej s vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin, škrob a vlákninu.
Pro 4 mlsouny:
50 g cibule
100 g karotky
80 g kořenové petržele
100 g listového špenátu
40 g amarantu
80 g quinoa
1 lžíce rostlinného oleje
750 ml zeleninového vývaru
sůl
pepř
1 lžička hladkolisté petržele
Zeleninu důkladně umyjeme. Mrkev, cibuli i petržel oloupeme. Cibuli nakrájíme najemno a mrkev a petržel na malé kostičky. Špenát natrháme na menší lístky. Amarant a quinou krátce orestujeme na rozpáleném oleji a poté je zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu.Popěti minutách přidáme do polévky zeleninu a na středním plameni vaříme 10 minut. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou. Můžeme podávat.
rdc
foto: www.edeka.de