Alsaský salát pochází z francouzsko-německého pomezí, které je krajem vína, piva i pálenek. Zdejší kuchyně je velmi vydatná. Často se skládá z uzeného, vepřového masa, zelí a tak se poněkud odlišuje od pokrmů ostatních francouzských kulinářských oblastí.
Alsasko vnáší do francouzské kuchyně nové vydatné pokrmy mnohdy bizardních jmen, jako je např. slavná „choucroute alsasciennne“. Ani alsaský salát – Salade alsaciennne se od tohoto trendu neodchyluje.
Je z kysaného zelí a brambor s nakrájeným uzeným bůčkem a jemnými uzenými klobásami. V sychravých podzimních dnech nám tento vydatný salát jistě přijde vhod.
Pro 4 mlsouny:
500 g kysaného zelí
300 g oloupaných, uvařených brambor
3 lžíce majonézy
125 g uzeného bůčku
3 kvalitní klobásy (nebo špekáčky)
sůl a pepř
8 lžic omáčky vinagrette
Na omáčku vinagrette:
4 lžíce octa
5 lžíc olivového oleje
2 lžíce suchého bílého vína
2 lžíce najemno nasekaných voňavých bylinek (majoránka, tymián, rozmarýn)
1/2 lžičky soli
Nejprve připravíme omáčku vinagrette. Půl lžičky soli rozpustíme v octě, přilijeme olivový olej, bílé suché víno a najemno nasekané bylinky. Podle chuti dosolíme, opepříme a vše dobře promícháme.
Uvařené brambory nakrájíme na tenká kolečka a ještě teplé je okořeníme 3 lžícemi omáčky vinagrette.Tenké proužky klobás či špekáčků polijeme opět 3 lžícemi omáčky vinagrette.
Ve vařící vodě necháme spařit asi dvě minuty kysané nakrouhané zelí a necháme je okapat. Pak je dáme do hluboké mísy, osolíme, opepříme. Polijeme 2 lžícemi omáčky vinagrette, promícháme, přidáme majonézu a opět promícháme. Na zelí ve středu podávací mísy položíme uvařený bůček, ještě krátce opečený na pánvi, okolo dáme proužky z vuřtů a kolem dokola mísy rozmístíme brambory.
rdc