Chuť kávy si sice primárně spojíme s horkým pocitem v ústech, ale káva nás může skvěle i zchladit a nahradit dezert.
Mnoho lidí si chuť na ledovou kávu zažene tak, že smíchá kávový extrakt s ledem, cukr, kousek zmrzliny a případně mléko nebo smetanu a má vystaráno. Srdce baristů ale v takovém případě pláče.
Připravit si dobrou ledovou kávu se zmrzlinou jde ale i „odbornějí“.
Až budete mít příště chuť na kávu se zmrzlinou, dejte si affogato!
Affogato znamená v italštině utopený a jednoznačně je to ten nejsnáze dostupný kávový dezert. Své jméno dostal pohár díky zalití lahodnými tekutinami.
Připravíme si ledový šálek, misku či skleničku. Dovnitř dáme dva kopečky zmrzliny se smetanovým základem a zalijeme dvěmi dávkami espressa.
Na koho jsou dvě dávky hodně, dá jen jednu a druhou nahradí oblíbeným likérem, čokoládou či nutellou. Affogato nejlépe chutná s méně ochucenými zmrzlinami (vanilková, jogurtová, smetanová či stracciatella)
Jak připravit ledovou kávu?
A když budete mít chuť na ledovou kávu, nehledejte žádnou složitou přípravu. Do ledového šálku dejte asi dvě kostky ledu a přidejte espresso. Nezničí se tak chuť kávy a určitě si pochutnáte. Jak prosté, viďte?
Sandra Špačková
foto: Food Thinkers