Rizoto je sice klasický italský pokrm z rýže, když ale nemáte chuť na rýži nebo vám doma jednoduše dojde, jde to i bez ní.
Brambory rýži dokáží obstojně nahradit a i když se vám to na první pohled nemusí zamlouvat, vězte, že je to dobrota.
Ochutnejte a dejte nám vědět, jestli jste si pochutnali stejně jako my.
Pozn. red. Sýr Scamorza seženete ve větších supermarketech, sýrárnách či v italských obchodech.
Pro 4 mlsouny:
2 stroužky česneku
600 g brambor
3 lžíce olivového oleje
50 ml bílého vína
sůl, pepř
500 ml zeleninového vývaru
100 g baby špenátu
40 g Scamorza (uzený ital. sýr)
80 g parmezánu
2 lžíce másla
Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory oloupeme a nakrájíme na ½ cm velké kostičky. Olivový olej rozehřejeme v hrnci. Cibuli a česnek podusíme dozlatova, přidáme brambory a dusíme další 1 – 2 minut. Zalijeme bílým vínem a podusíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Necháme vypařit víno a postupně přidáváme vývar. Necháme 15 minut vařit, až krémově zhoustne. Špenát omyjeme a necháme okapat. Scamorzu a parmezán nastrouháme. Chvíli před koncem přidáme parmezán, špenát a máslo. Promícháme, dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme na talíře a podáváme posypané sýrem Scamorza.
Sandra Špačková
autor receptu: Tim Maelzer
foto: Matthias Haupt
Originál tohoto receptu pochází z Německa a sice z TV pořadu „Vaří Tim Mälzer“.
Doproručení k tomuto receptu:
Bramborové rizoto jsem už podle tohoto receptu dělala a je opravdu vynikající, jen jsem brambory nevařila doměkka ale jen do poloměkka. Brambory jsou nakrájené na malé kostičky a dalším vařením by ještě dost změkly, pak by to bylo spíše kašo-rizoto..