Stejně jako se u nás Velikonoce linou v duchu hodování s rodinou a přáteli u spousty jídla a pití u slavnostně prostřené tabule, je tomu tak i v Itálii.
Co takhle se v Itálii inspirovat a zkusit letos namísto velikonoční nádivky připravit italský velikonoční koláč?
Je lahodně lehký a moc dobrý.
Tento slaný velikonoční koláč z oblasti Lugurie obsahuje vejce jako symbol Velikonoc.
Pro 6 – 8 mlsounů:
na těsto:
2 lžíce panenského olivového oleje
sůl
na náplň:
400 g špenátu
2 svazky rukoly
panenský olivový olej
1 cibule
2 hřebíčky
300 g čerstvého kozího sýra
50 g strouhaného sýra
6 vejce
sůl, pepř
1 lžíce sekané majoránky
Mouku, olivový olej, vodu a špetku soli smícháme a hněteme asi 10 minut, až vznikne hladké a vláčné těsto. Zabalíme do utěrky a necháme alespoň dvě hodiny odpočívat.
Mangold, špenát a rukou opláchneme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a trochu vody, přidáme nasekanou cibuli a hřebíček a asi pět minut dusíme pod pokličkou. Do hrnce přidáme mangold, špenát a rukou, promícháme a necháme změknout. Zeleninu vyjmeme z nádoby, necháme okapat, poté vymačkáme a přendáme do mísy. Smícháme se strouhankou, čerstvým sýrem a 2 vejci. Osolíme, opepříme a vmícháme majoránku.
Formu o průměru 28 cm vymažeme olejem. Ze dvou třetin těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím dno a strany formy. Těsto by mělo trochu přečnívat přes okraj. Naplníme zeleninovou náplní, za pomocí lžíce doprostřed uděláme 4 důlky, do kterých vyklopíme vejce. Ze zbylého těsta vyválíme opět kulatý plát a náplň jím překlopíme. Přesahující těsto přeložíme dovnitř a opatrně utěsníme. Povrch propícháme vidličkou, ale opatrně, abychom nepoškodili vejce. Potřeme lehkou vrstvou oleje.
Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 1,5 hodiny.
Sandra Špačková
recept převzat z knihy Culinaria Itálie, Slovart
foto: hostile workplaces