Velikonoce svátky jara jsou spojeny s řadou gastronomických specialit.
Tradičním pokrmem je i sladký beránek jako symbol Kristovy oběti.
Snad každá rodina si na beránka střeží vlastní recept.
Že takový recept nemáte?
Nezoufejte, my pro Vás jeden máme. Není nijak složitý a povést by se měl i těm, co jej budou péct poprvé.
Než začnete beránka péct…
Je potřeba sehnat správnou formu. Nejlepší je péct v léty prověřené keramické formě po babičce, ale vyzkoušet můžete i formy silikonové nebo smaltované.
Každá forma má jiný objem, recept proto možná budete muset přizpůsobit té své.
Jak beránka ozdobit?
Samozřejmě záleží na vašich chutích. Někomu stačí beránka pocukrovat a převázat mašlí. Jinému chutná beránek politý čokoládovou polevou a další si jej nedokáže představit bez polevy bílkové. Pokud máte 2 bílky navíc, utřete je s prosátým moučkovým cukrem do hladké polevy. Tou pak beránka rovnoměrně natřete a je to. Nezapomeňte beránkovi zvýraznit oči, k tomu vám pomohou rozinky či hřebíčky.
Jak beránka upéct?
5 vajec
250 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na poprášení
Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme trochou mouky. Vejce oddělíme a žloutky ušleháme se vším cukrem. Poté přidáme o citrónovou šťávu i kůru a mouku. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně jej přimícháme do těsta. Těsto nalijeme do formy – jen to třech čtvrtin, těsto totiž ještě vyběhne a vložíme do trouby. Pečeme 30-35 minut, dokud těsto nelepí a beránek nezezlátne. Formu vytáhneme z trouby a zabalíme do studené vlhké utěrky, necháme vychladnout. Poté beránka opatrně beránka vyklopíme a necháme vystydnout.
Tip: Vyklopeného beránka nikdy hned nestavte, mohl by se polámat.
Podívejte se i jak upéct velikonoční mazanec.
Martina Mlsná
foto: picjumbo.com