Tyto indické kurkumové placky musíte ochutnat, jsou skvělé!
Čatní je tradiční hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny, zpravidla s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami indické kuchyně a slouží k ochucování základních pokrmů.
Čatní má širokou škálu chutí – od ostré či pikantní až po lahodně sladkou.
Čatní se poprvé objevilo v Indii, odkud jej během koloniální éry Britové přivezli na svůj ostrov. Základní recept se přitom během doby díky Britům pozměnil, avšak takové mangové čatní prý zůstalo dodnes stejné jako v originální receptuře. Mangové čatní můžeme sehnat ve větších supermarketech nebo specializovaných obchodech.
Pro 2 mlsouny:
1 chilli paprička
1 svazek koriandru
150 g krupice
sůl
½ salátové okurky
100 g mangového čatní
2 lžíce oleje
Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Chilli podélně rozpůlíme, odstraníme semínka a papričku nakrájíme na kostičky. Lístky koriandru nasekáme nadrobno. Krupici smícháme s ½ lžičkou soli, kurkumou a 300 ml studené vody. Promícháme a nakonec přimícháme i koriandr a cibuli.
Salátovou okurku podélně rozpůlíme, odstraníme semínka a nahrubo nastrouháme. Přimícháme čatní a dáme stranou.
1 lžíce oleje rozehřejeme oleje. Za pomocí vařečky rozdělíme polovinu těsta na tři díly. Dáme na pánev, zplacatíme a smažíme až 3-4 minuty z jedné strany, otočíme a opakujeme, až zezlátnou z obou stran. Totéž uděláme i z druhou polovinou těsta.
Podáváme s čatní.
Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt