Kdo by si rád nedal guláš jako od babičky. Umíte jej uvařit? Pokud ne, nevadí. Zkuste postupovat podle tohoto receptu.
Ze všeho nejdříve ale nezapomeňte, že ten nejchutnější guláš je z hovězí kližky.
Co je to vlastně za maso? Hovězí kližka je maso z předních a zadních nohou jalovic a býků. Jedná se o tu nejnamáhanější část těla plnou šlach.
Díky dlouhému vaření se ale kližka stává vynikajícím šťavnatým masem.
Kližka potřebuje především pomalé a dlouhé vaření, změkne totiž po dvou hodinách. Pomocníkem se tak v kuchyni může stát papiňák.
Pro 4 mlsouny:
kolik masa, tolik cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce mleté červené papriky
2 lžíce rajského protlaku
2 bobkové listy
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušené majoránky
1,5 l hovězího vývaru
V hrnci rozpustíme na mírném ohni sádlo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme kmín a občas promícháme. Až zhnědne, stáhneme ji z plotny a necháme asi tak 10 minut odstát. Mezitím nakrájíme maso na stejně velké kousky. Poté cibuli opět rozpálíme, přidáme maso a společně restujeme ze všech stran dohněda. Až se vyvaří všechna voda, co ji guláš pustí, osolíme, opepříme a poprášíme červenou paprikou. Pak přidáme rajský protlak, přimícháme a nakonec přidáme bobkové listy. Všechno zalijeme vývarem, rozmícháme a dusíme doměkka. Ke konci přidáme ve dlaních rozemnutou majoránku a guláš chvíli povaříme.
Guláš chutná lépe, když jej před podáváním necháme chvíli odstát. Nejlepší je ale druhý den!
Sandra Špačková
foto: Michal Sänger