Kuřecí maso s broskví už dávno nefrčí, přesto ale není hřích zkombinovat maso s ovocem.
Třeba taková krkovička si výborně rozumí s pomerančem. Nevěříte? Pak musíte vyzkoušet dnešní recept.
Jedná se o jednoduchý pokrm, na jehož přípravu je třeba myslet den předem. Maso je potřeba přes noc naložit, aby chytlo ten správný šmak.
Jako příloha se k pokrmu hodí brambory či hranolky.
Pro 6 mlsounů:
sůl
pepř
1 lžíce rozmarýnových lístků
1 lžíce tymiánových lístků
80 ml Sherry
5 lžic olivového oleje
200 ml pomerančové šťávy (nebo džusu)
300 ml zeleninového vývaru
Z pomeranče ostrouháme kůru, kterou dáme stranou a ze zbytku a vymačkáme šťávu, kterou procedíme, abychom se odstranili veškerou dužinu. Krkovičku osolíme a opepříme. Bylinky nasekáme najemno. V misce smícháme byliny, pomerančovou kůru a šťávu, 3 lžíce olivového oleje a 40 ml Sherry. Maso směsí důkladně potřeme a přikryté jej dáme do lednice přes noc odležet.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. V pánvi rozpálíme zbylý olej a ze všech stran na něm maso orestujeme, až se po celém povrchu zatáhne. Dáme do pekáčku, přilijeme pomerančový džus, zeleninový vývar a zbytek Sherry. Pečeme asi 80 minut. Během pečení maso poléváme šťávou. Poté maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout. Omáčku v případě potřeby dochutíme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.
Sandra Špačková
foto: edeka.de