Máte rádi citrusy? Mandarinky a pomeranče nesmí na vaší ovocné míse chybět? A máte tam i červené (krvavé) pomeranče? Že ne? Pak byste to měli napravit. Červené pomeranče jsou oproti pomerančům klasickým, méně kyselé, šťavnatější a pro mnohé chutnější.
Výrazné zbarvení červených pomerančů je dáno tím, že strom je přes den vystaven mnohem vyšším teplotám, než v noci. Teplo před den napomáhá vytvářet cukry a chlad v noci zase dává za vznik krvavému zbarvení.
Červené pomeranče mají jinou chuť než pomeranče oranžové. Při jejich konzumaci zůstává na jazyku jahodová až malinová chuť. Díky tomu jsou považovány za opravdovou lahůdku.
Nejen, že jsou tyto pomeranče chutné, jsou zároveň velmi zdravé. Červené zbarvení nesou díky antokyanidinu a tato látka funguje jako antioxidant a chrání náš organismus před stárnutím buněk. Zároveň nás ochraňuje před volnými radikály a tedy před vznikem mnoha onemocnění jako cukrovka, nemoci jater a srdce. Jejich konzumace je doporučována ke snižování krevního tlaku a k podpoře vyprazdňování střev. Podobně jako ostatní citrusy, také zvyšují odolnost organismu.
Jak vybrat správně zralé pomeranče?
Při nákupu dbejte na to, aby měly pevnou slupku a nebyly měkké. Zároveň by měly být poměrně těžké, to je známkou toho, že budou uvnitř šťavnaté. Odradit se nenechte ani nazelenalými flíčky na slupce, to je normální jev.
Jak použít červené pomeranče v kuchyni?
Červené pomeranče můžete nakrájet do ovocných, ale i do zeleninových salátů. Připravit si z nich ale můžete skvělé nápoje, sorbety a zaleknout se nemusíte ani koláče. Jistě oceníte fakt, že obsahují jen velmi málo pecek.
Připravte si koláč z červených pomerančů s vanilkovým krémem.
Sandra Špačková
foto: Odiseo Castrejon, unsplash