Chutnají Vám artyčoky na pizze?
Chtěli byste je ochutnat i v jiné úpravě?
Viděli jste je v obchodech, ale nevíte, jak je připravit?
Odpovědí může být tento nákyp.
Artyčokový nákyp je velmi oblíbený ve Francii a je to vážně velká ale velká dobrota.
Jak nakupovat artyčoky?
Při nákupu artyčoků dbáme na to, aby stonky byly pevné, hlavy těžké, celistvé a pevně uzavřené. Když po nákupu dáme artyčoky, podobně jako květiny do vody, vydrží několik dní.
Jak vařit artyčoky?
Artyčoky se vaří s citrónem, aby nezhnědly, přibližně 35 minut. Nejšetrnější je příprava v páře, nejlépe si tak uchovají minerály.
Z artyčoků se konzumují masité spodní části listů zákrovu, lůžko a také srdíčka.
Pro 6 mlsounů:
šťáva z jednoho citrónu
70 g másla
1 lžíce mouky
250 ml mléka
špetka muškátového oříšku
4 vejce
2 lžíce strouhaného sýra Gruyère
Artyčoky vaříme asi 30 minut v citrónové vodě a solí a vybereme z nich srdíčka. Z másla, mouky, mléka soli a muškátového oříšku připravíme bešamelovou omáčku a necháme vychladnout. Uvařená srdíčka artyčoků rozmixujeme, smícháme s omáčkou, žloutky a sýrem.Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který přimícháme do hmoty. Tu dáme do zapékací mísy ( nebo misek na soufflé) vymazané tukem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 25 minut. Podáváme ještě teplé.
Sandra Špačková
foto: http://plaisirgustatif.canalblog.com/