V posledních letech k nám ze západu doputovaly cupcakes a protože se jedná o opravdu vynikající záležitost, našly na pultech obchodů a na našich stolech čestné místo.
Už jste je zkoušeli upéct doma?
Pokud ne, pak začněte třeba s těmito čokoládovými.
Jsou velmi ale velmi jednoduché a budou chutnat nejen všem čokoholikům.
Jak upéct čokoládové cupcakes?
Na 24 cupcakes:
350 g hladké mouky
50 g kakaa
370 g cukru krupice
1 lžička jedlé sody
200 ml rostlinného oleje
240 ml podmáslí (Mikyšky)
240 ml vychladlé kávy (instantní nebo překapávané)
Troubu si předehřejeme na 160 stupňů Celsia. Čokoládu nasekáme a dáme do větší mísy. Smícháme s moukou, kakaem, cukrem a sodou. Zbylé ingredience prošleháme, ideálně za pomocí ručního šlehače. Tekutou směs přilijeme k čokoládové směsi a pokračujeme ve šlehání, dokud těsto nebude hladké. Poté přendáme do papírových košíčků (asi do dvou třetin jejich velikosti). Vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Vyjmeme, necháme vychladnout a asi po několika minutách předáme na mřížku, kde necháme dovychladnout.
Tip: Cupcakes chutnají nejlépe v den upečení, pokud je nezvládnete sníst všechny, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě v pokojové teplotě.
Sandra Špačková
foto: pixabay.com