Máte rádi vejce? A víte, jak je správně uvařit, aby měla neporušenou skořápku a aby byla chutná?
Aby byly vejce dobrá, měla by být skladována při 4 až 6 °C. V případě, že je máte uskladněna v lednici, neměli byste je mít ve dveřích lednice, protože tam teplota kolísá.
Především u čerstvých vajec se může stát, že je skořápka znečištěná. V takovém případě je očistěte suchým hadříkem. Nikdy je nemyjte, vejce by se poté mohla zkazit.
Jak poznat čerstvé vejce?
Vejce ponoříme do vody, když je bublina malá a tedy vejce je čerstvé pak se rychle potopí ke dnu. A zůstane vodorovně ležet. Pokud je vejce starší pak se začne trochu zvedat. Hodně staré vejce začne plavat na hladině. V zásadě platí, že používat vejce starší než tři týdny bychom neměli.
Jak dlouho vejce vařit?
Každé vejce je jinak velké, a proto se může stát, že i přesto, že dodržíte přesný počet minut, nemusí stoprocentně vyjít. Dobu vaření je potřeba přizpůsobit velikosti vejce. Na vaření vajec používejte menší kastrůlek, vejce vkládejte do studené vody a přiveďte k varu. Mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření.
Důležité je dát vejce do studené vody, tu přivést k varu, od doby varu se pak počítá doba vaření. Kdybychom dávali vejce do vroucí vody, popraskaly by.
Vejce naměkko
Vařte 3 minuty.
Vejce na hniličku (na švestkovo)
Vařte 3,5 – 4 minuty.
Vařte natvrdo
Vařte 7 minut. Pokud je chcete mít uvařená důkladně. Když chcete spíše měkčí žloutek, tak vařte 6 minut.
Jak uvařit vejce, aby se dobře loupala?
Aby se vejce dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě.
Jak uvařit vejce, aby nepopraskala?
Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu, zabráníte tak popraskání skořápky.
foto: RENATOK, pixabay.com