Neznáte pečený čaj? To musíte napravit. Do chladného zimního období je totiž jako stvořený.
Základem pečeného čaje je ovoce, které může být čerstvé i mražené. Je ale lepší, když přibližně jednu polovinu tvoří kyselejší druhy, jako je třeba rybíz. Vybírat a kombinovat druhy ovoce ale můžete dle svých chutí – jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, brusinky, švestky, mandarinky. Zkrátka, jakékoli ovoce máte rádi
Ingredience na pečený čaj
2 kg ovoce
1 250 g cukru krystal
2 citróny
koření (hřebíček, skořice, aj.)
2 dcl rumu, vodky, nebo griotky
Postup přípravy pečeného čaje
Ovoce důkladně omyjeme a poté ho nakrájíme na menší kousky – hrušky ani jablka loupat není třeba loupat. Ve větší míse spolu smícháme nakrájené ovoce, cukr, oloupaný a na kousky nakrájený citrón, přiměřeně koření a podle chuti i alkohol. Předehřejeme troubu na 220 °C. Důkladně promíchanou směs z mísy přesypeme do hlubšího pekáče a rovnoměrně rozprostřeme. Vložíme do trouby a vše za občasného míchání pečeme do doby, než ovoce pustí šťávu. Přibližně 45 minut. Mezitím připravíme skleničky, do kterých směs budeme plnit. Jakmile bude směs upečená, ještě horkou jí naplníme do skleniček. Ty po zavíčkování obrátíme na pět minut vzhůru nohama.
Na jednu skleničku pečeného čaje vystačí zhruba tři až čtyři polévkové lžíce koncentrátu.
Sandra Špačková
Pečený čaj mohu jen a jen doporučit. Je to výborná dobrota. Doporučuji připravovat čaj z domácího ovoce