Jediná ryze česká čokoládovna, společnost Carla, uvedla na český trh speciální čokoládové pralinky s chmelovou náplní pod názvem Chmelinky.
Za tříletým vývojem produktu stojí vědci z Výzkumného ústavu potravinářského, odborníci z Pivovarnického a sladařského ústavu v Praze a Thomayerovy nemocnice. Společně dokázali vyvinout technologii, která v chmelu dokáže uchovat jeho unikátní příznivé vlastnosti stejně jako v původní čerstvé surovině. Vývoj navazoval na předcházející výzkumnou činnost zabývající se příznivými účinky chmele, respektive inhibiční aktivitou proti různým kmenům bakterie Helicobacter pylori, která způsobuje vředovou chorobu žaludku a dvanáctníku. Výzkum potvrdil, že chmel obsahuje látky, které zamezují množení této bakterie.
Chmelinky jsou chmelové pralinky z kvalitní 70% hořké čokolády obsahují 0,27 g aktivního chmele. “Kombinace výrazné chmelové chuti a aktivního chmele v lahodné 70% hořké čokoládě vytváří jedinečnou harmonii, kterou si buď okamžitě zamilujete, nebo se k ní musíte tzv. dopracovat,” hovoří o Chmelinkách výkonný ředitel čokoládovny CARLA, Ing. Jakub Šrámek, MBA.
Pralinky jsou plněny chmelem bez pasterace a sušení. Chmel je po sklizni ošetřen pouze vysokým tlakem bez vysokoteplotního záhřevu tzv. paskalizací. Chmel si proto zachovává vlastnosti původní suroviny a nedochází ke ztrátám účinných látek. Chmel obsahuje látky podporující dobrý spánek, normální činnost nervové soustavy, menopauzální komfort a normální trávení.
Ročenka Výzkumného ústavu potravinářského v Praze k tomuto tématu uvádí: „Byl vytvořen výrobek ve tvaru pralinek plněných náplní z fondánu s čerstvým chmelem. Potravinový přípravek s aktivním chmelem podle tohoto technického řešení má výhodu v tom, že se chmel dostává do zažívacího traktu, kde má příznivé účinky. Spojením chmelové náplně s čokoládou se prodlužuje zádrž produktu v žaludku a prodlouží se blahodárné působení chmele na trávicí trakt“.
Chmelinky již získaly ocenění za Nejlepší inovativní potravinářský výrobek 2014!