Vaříte rádi ze sezónních surovin? Pak jste si již určitě na pultech obchodů všimli, že je právě v sezóně růžičková kapusta.
A ti kdo ji mají rádi se mohou radovat, že její sezóna jen tak neskončí.
Odrůdy růžičkové kapusty jsou rozdělovány na rané, pozdější a velmi pozdní. Rané odrůdy sklízíme od začátku do přelomu podzimu, pozdější od poloviny podzimu do poloviny zimy a velmi pozdní odrůdy od poloviny zimy do jara.
Ochutnejte její zapečenou podobu – pochutnáte si.
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce olivového oleje extra virgin
1 lžíce másla
50 g nakrájeného prosciutta
2 stroužky česneku
4 lžíce polohrubé mouky
¼ hrnku sherry
100 g strouhaného parmezánu
½ lžičky čerstvého pepře
½ lžičky soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
Troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia. Růžičkovou kapustu pečlivě očistíme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme máslo a olej, na kterých osmahneme nakrájené prosciutto, po chvíli přidáme nakrájený česnek a asi minutu společně restujeme. Poté přidáme kapustu a za občasného míchání restujeme další tři minuty. Zaprášíme moukou a smažíme další dvě minuty, dáváme pozor, aby se nepřipekla. Přilijeme mléko a sherry, přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme zredukovat na třetinu. Přimícháme parmezán a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přemístíme do zapékací mísy, přikryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby. Zapékáme 25 minut a poté hned podáváme.
Sandra Špačková
foto: mealmakeovermoms