Určitě i vy jste se již setkali s malými krémovými semínky na pečivu či jiných pokrmech.
Sezam indický (Sesamum indium) je jednoletá rostlina, která dorůstá až do výšky 2 metrů a je porostlá jemnými chloupky. Značí se bílými až růžovými květy. Plody jimiž jsou čtyřpouzdré tobolky obsahují ona malá krémová semínka.
Sezam pochází z oblasti Eufratu a je považován za nejstarší koření na světě. Dnes jsou největšími pěstiteli Indie, Čína, Mexiko, Barma a Súdán.
Jsou považována za nejzdravější semínka
Sezamová semínka jsou velice prospěšná a mnohdy jsou považována za nejzdravější semínka vůbec. Obsahují 57 % zdraví prospěšného oleje a mimo něj obsahují i mnoho bílkovin a sacharidů. Z minerálů se můžou pochlubit fosforem, draslíkem, vápníkem, hořčíkem, manganu, mědi a dalších.
Lékaři se shodují, že bychom je měli konzumovat minimálně dvakrát týdně. Sezamová semínka jsou velmi prospěšná k prevenci a léčbě osteoporózy, zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Dále jsou hodně prospěšná na nervy, a proto se jejich konzumace doporučují na neurózy, deprese a psychózy. Zvyšují imunitu a výrazně zlepšují látkovou přeměnu. Použít je můžete i při horečce, namazání semínek na kůži má horko odnímající účinek.
Podobně jako mák je sezam vysoce prospěšný těhotným a kojícím ženám. Pro vegetariány může být stejně jako jiná semena dobrou náhradou masa.
Neloupaná semínka zdravější než neloupaná
Pražený sezam má výrazné aroma. V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena nejen na sladké či slané pečivo. Loupaná semínka jsou bohužel méně zdravá, než neloupaná, neboť většina účinných látek se nachází v povrchové vrstvě semínka, avšak neloupaná semínka jsou velmi tvrdá. Proto bychom je měli před použitím čerstvě namlít v mlýnku. Semínka se používají do salátů, polévek, grilovaných pokrmů, karbanátků, kuřecích pokrmů či ryb.
V jižní Evropě se ze sezamu připravuje sezamové máslo a sezamová pasta – Tahini. Používá se také do salátů, salátových zálivek, polévek. Ze seznamu je i velmi sladká pochoutka chalva (halva). Velmi zdravý s neobvyklou vůní je i sezamový olej, který je vhodný pro přípravu mnohých pokrmů.
Martina Mlsná
foto: pixabay.com