Vepřová pečeně s dýní a kdoulemi

Sváteční oběd pro celou rodinu nebo oběd na dva dny. V těchto dnech snad nenajdete sezónnější recept.

V receptu totiž hrají prim kromě pečeně i dýně a kdoule. Obojí je právě v sezóně, a tak jsou snadno k sehnání. Jen nezapomeňte, že kdoule nesmíte ochutnávat za syrova. Jejich dužina je totiž tuhá, kyselá a trpce svíravá a mohly by vám podráždit žaludek.

Jako příloha se hodí bramborová kaše.

 

Pro 8 mlsounů:

2,5 kg vepřové pečeně z kýty bez kůže
1,25 kg dýně hokkaido
4 středně velké cibule
1 kg kdoulí
350 ml jablečného moštu nebo džusu
3 větvičky rozmarýnu
1 lžičky zeleninového vývaru
2 chilli
3 lžíce oleje
5 lžic sojové omáčky
4 lžíce tekutého medu
sůl, pepř

Dýni omyjeme, rozčtvrtíme a vydlabeme jádra. Dýni nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Omyté kdoule oloupeme rozčtvrtíme a očistíme od jádřince a nakrájíme na kousky. Rozmarýn očistíme. Jednu větvičku dáme stranou a zbylé otrháme. Maso osolíme, opepříme. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Dáme stranou. Na stejném oleji opečeme cibuli, kdoule a rozmarýnové lístky. Přilijeme jablečnou šťávou a ¼ l vody. Přivedeme k varu a chvíli povaříme. Maso i vývar dáme do pekáčku a přikryté vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 stupňů Celsia a táhneme 1 a ¾ až dvě hodiny. 30 minut před koncem do pekáčku přidáme dýni. Chilli papričku rozřízneme, vyjmeme jádra nasekáme nadrobno. Smícháme se sojovou omáčkou a medem. Pečeni potřeme 10 minut před koncem medovou směsí. Podáváme s větvičkou rozmarýnu.

Sandra Špačková
foto: lecker.de


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>