Nasi goreng (smažená rýže) je indonéský národní pokrm. Život si bez něj ale nedokáží představit ani v Malajsii, Singapuru a velmi oblíbený je i v Evropě.
O vzniku smažené rýže se traduje legenda. Panovníci říše Majaphit pořádali jednou za rok slavnosti, u kterých se stoly prohýbaly pod nánosy jídel. Jídlo bylo položeno na dvou obrovských stolech, kde na jednom byly pokrmy s rýží a na druhém pokrmy s nudlemi. Když slavnost skončila, všechny zbytky se smíchaly a osmažily na pánvích, jedné rýžové pokrmy a ve druhé nudlové. Tato jídla pak byla nabídnuta chudým a stala se velmi oblíbenými. Smažené rýži se od té doby říká nasi goreng a smaženým nudlím bami goreng.
Jednotlivé přípravy nasi goreng se od sebe značně liší. Může se podávat s masem, mořskými plody nebo se zeleninou. Často se přidává sázené vejce. Připravte si smaženou rýži s kuřecím masem.
Pro 4 mlsouny:
300 g rýže
1 větší cibule
svazek jarní cibule
2 lžičky cukru
2 stroužky česneku
60 g mraženého hrášku
15 ml ústřicové omáčky
sůl
olivový olej
2 vejce
30 ml rýžového vína
voda
Maso nakrájíme na tenké kousky a na rozpálené pánvi opečeme dozlatova a dáme stranou.
Rýži uvaříme v osolené vodě, vodu slijeme a dáme stranou. Cibuli, česnek nakrájíme nadrobno, jarní cibuli na kolečka a vejce rozšleháme.Vejce osmažíme na rozpáleném oleji, vyndáme je z pánve, nakrájíme na menší kusy a do stejné pánve přidáme česnek, cibuli a podusíme. Přidáme víno, cukr, necháme chvíli prohřát a přimícháme kuřecí maso a hrášek.. přidáme uvařenou rýži, sójovou a ústřicovou omáčku, cibuli a polovinu nakrájeného vejce. Smažíme asi tři minuty a servírujeme se zbylými vejci.
Sandra Špačková
foto: jeffreyw