Korejské kimchi

korejske kimchi

Kimchi (Kimči) je korejské národní jídlo připravené z nakládané a kvašené zeleniny a dalších ingrediencí.

Obvykle se podává v misce jako příloha ke každému obědu nebo večeři. Pro oslabení výrazné chuti se konzumuje společně s rýží, polévkou nebo jiným jídlem.

Kimči lze sice běžně koupit, ale většina korejských rodin si je připravuje sama podle receptů, které jak tomu bývá dosti liší a improvizaci se meze nekladou. Hlavní součástí pokrmu je čínské zelí, bílé ředkvičky, okurky, koření a sůl. Z koření se pak v pokrmu objevují červené chilli papričky, česnek, zázvor a rybí omáčka.

čínské zelí
větší mrkev
větší jablko
japonská ředkev (daikon)
česnek
pórek
3-5 lžic rybí omáčky
cukr
lžička strouhaného zázvoru
chilli podle chuti (8-15g)

Čínské zelí rozčtvrtíme, omyjeme a list po listu prosolíme. Polijeme trochou vody a necháme minimálně den v chladu. Zelí ztratí na polovině svého objemu. Poté z něj vymyjeme veškerou sůl. Měli bychom získat vláčné lehce slané zelí. Omáčku vyrobíme z nadrobno nakrájené mrkve, jablka a japonské ředkve. Přidáme prolisovaný česnek, stejné množství pórku a cukru a poté zázvor a rybí omáčku. Vše promícháme a necháme fermentovat přes noc. Poté necháme vychladit a kimchi je hotové.

Sandra Špačková
foto: KFoodaddict


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>