Kimchi (Kimči) je korejské národní jídlo připravené z nakládané a kvašené zeleniny a dalších ingrediencí.
Obvykle se podává v misce jako příloha ke každému obědu nebo večeři. Pro oslabení výrazné chuti se konzumuje společně s rýží, polévkou nebo jiným jídlem.
Kimči lze sice běžně koupit, ale většina korejských rodin si je připravuje sama podle receptů, které jak tomu bývá dosti liší a improvizaci se meze nekladou. Hlavní součástí pokrmu je čínské zelí, bílé ředkvičky, okurky, koření a sůl. Z koření se pak v pokrmu objevují červené chilli papričky, česnek, zázvor a rybí omáčka.
větší mrkev
větší jablko
japonská ředkev (daikon)
česnek
3-5 lžic rybí omáčky
cukr
lžička strouhaného zázvoru
chilli podle chuti (8-15g)
Čínské zelí rozčtvrtíme, omyjeme a list po listu prosolíme. Polijeme trochou vody a necháme minimálně den v chladu. Zelí ztratí na polovině svého objemu. Poté z něj vymyjeme veškerou sůl. Měli bychom získat vláčné lehce slané zelí. Omáčku vyrobíme z nadrobno nakrájené mrkve, jablka a japonské ředkve. Přidáme prolisovaný česnek, stejné množství pórku a cukru a poté zázvor a rybí omáčku. Vše promícháme a necháme fermentovat přes noc. Poté necháme vychladit a kimchi je hotové.
Sandra Špačková
foto: KFoodaddict