Netradiční, zajímavý a velice chutný salát, ve kterém jsou použity pistácie a čočka. Salát však lze všelijak obměňovat.
Zkuste třeba jeho verzi pro masožravce, na závěr do kapusty přimíchejte osmaženou slaninu, pancettu či salám chorizo.
Kdo nemá rád pistácie, může je nahradit třeba praženými mandlemi či jinými oříšky.
Nebojte se experimentovat, tento salát toho snese hodně.
Pro 2 mlsouny:
1 stroužek česneku
hrst pistácií
sůl, pepř
olivový olej
Čočku uvaříme doměkka. Pistácie orestujeme na sucho na pánvi. Dáme stranou.
Kapustu omyjeme a nakrájíme na kousky. Na listech nechte trochu vody, pomůže to listy lépe spařit. Větší pánev rozehřejeme, kápneme na ni trochu olivového oleje, vložíme kapustové lístky, osolíme, přiklopíme pokličkou a necháme lístky zavadnout. Pokud máte pocit, že se lístky připékají, přidejte trochu vody a promíchejte je. Uprostřed kapusty uděláme důlek, do kterého prolisujeme česnek a přidáme kapku oleje. Necháme asi 30 vteřin být a poté promícháme s kapustou. Přidáme pistácie, čočku a v případě potřeby ochutíme solí a pepřem.
Sandra Špačková
foto: jules