Milujete houby na všechny možné způsoby?
A zkusili jste je někdy obalit v mléce, vejci a parmezánu a osmažit je? Že ne?
Pak neváhejte a ochutnejte.
I když špenát nemá takové účinky jako nám předváděl Pepek námořník, připravte si k takto upraveným žampiónům i špenátový salát, skvěle doplní jejich chuť.
Pro 4 mlsouny:
¼ hrnku nastrouhaného parmezánu
1 vejce
1 lžíce mléka
330 g nakrájených žampiónů
rostlinný olej
2 lžíce balzamikového octa
70 g baby špenátu
2 lžíce piniových ořechů
citrón k podávání
sůl, pepř
Chléb a nastrouhaný parmezán zpracováváme tak, dokud nevznikne směs podobná strouhance. Ochutíme e solí a pepřem. Vejce a mléko smícháme v míse. Důkladně očištěné žampiony nakrájené na plátky nejprve obalíme v mléce s vejcem a poté v parmezánové strouhance. V pánvi rozehřejeme olej, asi 1 cm a osmažíme na něm žampióny, z každé strany 2 minuty. Vyjmeme a necháme na kuchyňské utěrce okapat.
Olivový olej smícháme s balzamikovým octem a ochutíme solí a pepřem. Přidáme špenát a promícháme. Podáváme s žampióny zasypané piniovými ořechy a zakápnutými citrónem.
Martina Mlsná
foto: taste.com.au, Mark O’Meara , Super Food Ideas – duben 2011