Polévka Tom Yum

tom yum

Tom Yum jsou pikantní thajské polévky vyznačující se příjemnou pálivosti, kyselou příchutí po citrónu a aromatickou vůní po bylinkách a koření. Připravují se velmi jednoduše z krevet, kuřecího masa nebo ryb. Jsou ochucovány chilli papričkami, citrónovou šťávou, rybí omáčkou a čerstvým kořením.

Podávají se v miskách, posypané posekanými čerstvými aromatickými bylinkami jako je bazalka nebo koriandr.

Podobná je polévka „tom khaa“, která obsahuje více galanga, ale díky tomu, že se do něj přidává kokosové mléko je méně ostrá.

Tyto polévky jsou považovány za vrchol thajské kuchyně a jsou bez výjimek milované každým, kdo ji ochutnal.

Pro 4 mlsouny:

200 g kuřecího masa
200 g krevet
1 lžíce pasty Tom Yum
3 lžíce rostlinného oleje
1 l zeleninového vývaru
3 limetkové lístky*
50 g zázvoru*
1 ks citronové trávy*
2 lžíce rybí omáčky
3 čerstvé chilli papričky
2 červené cibule
100 g rajčat
limetka nebo citron dle chuti
200 g žampionů
½ svazku koriandru
* nejí se

Cibuli a rajčata nakrájíme na cca 2 cm velké klínky. Zázvor oloupeme a rozkrojíme na 2 ks, nebo jej nakrájíme na tenká kolečka (zvýšíme intenzitu chuti). Citronovou trávu podélně rozkrojíme napůl. Limetkové lístky ponecháme vcelku. Žampiony nakrájíme na čtvrtky.

V hrnci, na rozpáleném oleji orestujeme Tom yum pastu. Když pasta zvláční a voní, přidáme kuřecí maso, cibuli, žampiony, zázvor, citronovou trávu, vše jen krátce zarestujeme a zalijeme kuřecím vývarem.

Po krátkém zavaření přidáme limetkové lístky, rajčata a krevety. Polévku dochucujeme rybí omáčkou a limetkovou šťávou, těsně před podáváním přidáme najemno nasekaný koriandr/thajskou bazalku.

recept: Chefparade
foto: Connie Ma


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>