Asijská jídla získávají čím dál více na popularitě i u nás. Díky rozmáhajícím se obchodům s asijskými specialitami jsou totiž dostupné potřebné ingredience, a tak nám nic nebrání v jejich přípravě i v našich končinách. Až příště půjdete okolo jednoho z nich, vejděte a nakupte si potřebné speciality na toto báječné japonské kuře. Budete potřebovat mirin, soba nudle a bok choy.
Bok choy je rostlina patřící do rodiny zelí „brassicca“. Tvarem se liší od nám známého pekinského zelí. Vytváří jen malé, uvolněné a prodloužené hlavy. Bok choy je velice bohaté na vitamín C. Tužší lodyhy můžeme restovat a listy blanžírovat, připravovat v páře (jako v tomto receptu) nebo použít natrhané do již hotových polévek apod. Mladé rostliny mají velice jemnou chuť a můžeme je používat přímo bez tepelné úpravy.
Pro 4 mlsouny:
¼ hrnku mirinu (slazeného japonského rýžového vína)
¼ hrnku sojové omáčky
2 cm zázvoru
4 kuřecí prsa
200 g nudlí soba (pohankové nudle)
spařené bok choy
Česnek oloupeme a prolisujeme. Zázvor oloupeme a nasekáme na drobné kousky. Olej, mirin, sojovou omáčku, zázvor a česnek smícháme v míse. Kuřecí prsa dáme do mísy či hlubokého talíře, přelijeme ¼ hrnku olejové směsi a necháme v chladu 2-3 hodiny marinovat. (Tedy pokud čas dovolí.) Nudle povaříme ve vroucí osolené vodě asi 4 minuty, nebo dokud změknou. Scedíme a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Dáme stranou. Rozpálíme gril nebi grilovaní pánev a kuřecí prsa opečeme z každé strany 5-6 minut. Poté vyjmeme, dáme na talíř, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut v klidu. Nakrájíme na tenké plátky. Nudle a spařené lístky bok choy rozložíme na talíře a navrch položíme plátky masa, které polijeme zbylou olivovou směsí. Můžeme podávat.
Martina Mlsná
foto: Ben Dearnley, taste.com.au, Super Food Ideas – říjen 2007