O původu nektarinek se dodnes spekuluje. Podle jedné teorie vznikla z náhodného zkřížení broskvoně a slivoně švetky, podle jiné že vznikla přirozenou mutací broskve. Již Darwin si všiml a poznamenal, že broskvoně občas spontánně plodí nektarinky a naopak.
Jisté je, že nektarinky znali v starověkém Římě, protože se v dochovaných spisech píše, že „broskvoně někdy rodí plody s hladkou slupkou…“.
Šlechtění nektarinek se začali věnovat až v 19. století v Kalifornii. Poptávka po tomto ovoci se v Evropě projevila teprve v 50. letech minulého století. Mezi jejich dnešní největší producenty patří Kalifornie, Chile a Jihoafrická republika. V Evropě se nejvíce pěstují v Itálii, Francii, Španělsku a Řecku. V současnosti známe více než 1 500 různých odrůd.
Zvýší imunitu a obalí nervy
Nektarinky obsahují ve velkém množství především vitamín C a vitamín A,vlákninu a minerální látky – vápník, draslík, hořčík, sodík, fosfor a uhlík. Obsah vitamínu C v jednom plodu téměř pokryje doporučenou denní dávku člověka. Je důležitý pro podporu imunitního systému, pomáhá také tělu vstřebávat další látky, jako jsou draslík, hořčík či železo. Tyto minerální látky mají velmi pozitivní účinky na nervový systém, aktivují činnost mozku a napomáhají správné funkci a regeneraci svalů. Vláknina rovněž hojně obsazena v tomto ovoci podporuje činnost trávicího systému a předchází tak riziku vzniku rakoviny tlustého střeva. Příznivě nektarinky působí i na ledviny, čištění krve a snižování tlaku. Při konzumaci většího množství můžou nektarinky mít i nežádoucí účinky v podobě průjmu, tak tomu ale bývá u většiny ovoce.
Vhodné do kompotů, salátů i koláčů
Nektarinky můžeme zpracovávat podobně jako broskve, díky hladké slupce a tuhé dužině jsou ale vhodnějším stolním ovocem a nepouštějí tolik šťávu jako broskve. Vzhledem k velkému množství zdraví prospěšných látek je nejlepší konzumovat čerstvé nektarinky. Lze je přidávat do různých ovocných salátů, ale také na různé moučníky a koláče. Nektarinky je možné zpracovat i na džem, marmeládu či do kompotů. Z některých odrůd lze vyrobit sirupy.
Při nákupu vždy přičichněte
Během nákupu bychom se měli řídit zrakem a čichem. Neměly by být pomačkané, nahnilé, příliš měkké a měli bychom z nich cítit jejich přirozenou vůni.
Zralé nektarinky je nutné rychle zkonzumovat nebo zpracovat, protože příliš nevydrží. Nejsou vhodné pro skladování v lednici, protože tak ztrácí svou chuť i aroma.
Martina Mlsná
foto: Patrick Fore, unsplash