Ačkoli byste do Francouzů neřekli, každodenní pařížskou stravu netvoří složité pokrmy. V době oběda se často tvoří fronty před bistry a brasseriemi a nebývá zde lehké sehnat místo. Podávají se zde syté polévky, ryby, hovězí maso, ragú, telecí hlava nebo andouillettes. Tato jídla byla po léta ovlivňována nabídkou pokrmů v tržnici (Les Halles). Světoznámá cibulová polévka má původ v barech a hospodách v sousedství tržnice, kde se obchodníci potřebovali po ránu zahřát. Ve Francii ji hledejte pod jménem Gratinée des Halles.
Tento recept pro vás připravili kuchaři z kuchařské školy Chefparade.
Pro 4-6 mlsouny:
300 ml bílého vína
120 g polotvrdého sýru
1 vejce
4 ks toastového chleba
2 lžíce hladké mouky
10 ks bílé cibule
½ svazku rozmarýnu
divoké koření
celý pepř
sůl dle chuti
1 lžíce oleje/sádla
Cibuli nakrájíme na tenké proužky a v hrnci orestujeme dozlatova na oleji nebo sádle společně s divokým kořením (bobkový list, celý pepř, nové koření). Když cibule zezlátne, přidáme čerstvé bylinky, pak lehce zaprášíme hladkou moukou, přilijeme bílé víno, důkladně promícháme, necháme částečně svařit a přilijeme vývar. Krátce vše společně povaříme a dochutíme solí, pepřem, případně cukrem.
Sýrové mini tousty:
V misce promícháme nastrouhaný sýr s vejcem, solí a pepřem. Z chleba odkrojíme okraje a vnitřek rozkrojíme na čtvrtiny, které pomažeme sýrovou směsí. Pečeme v troubě při 190°C dozlatova.
recept: Chefparade
foto: Haley N., cheaprecipeblog.com