Máte chuť na opravdu dobrou pizzu? Pak si ji připravte doma sami – vůbec to totiž není složité.
Jak má taková správná pizza vypadat, stanovila už v roce 1986 Asociace neapolské pizzy a pravili, že musí být pečená v klenuté peci, pec musí být vytápěna dřevem, mouka musí být hnětena rukou a rukou musí být také vytažena. Používá se pšenice, která musí zkvasit, a pizza nesmí být větší než 32 centimetrů.
Pro domácí pizzu, ale taková striktní pravidla neplatí.
Nejznámější pizza je jednoznačně Margherita, ta údajně vznikla na konci osmdesátých let devatenáctého století, kdy královna Margherita Savojská se svým manželem Umbertem I. navštívila Neapol. Jako pohoštění pro ni připravili pizzu z rajské šťávy a poprvé v ní byl použit sýr – mozzarella a byla zdobena bazalko – barvy na měly symbolizovat barvy Itálie.
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce oleje extra virgin
1 droždí
5 dl vlažné vody
300 g loupaných rajčat v plechovce
pár lístků bazalky
špetka cukru
sůl
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě a smícháme s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělíme na čtyři bochánky, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 10 hodin odležet v lednici. V míse rozmixujeme loupaná rajčata a ochutíme solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Pečící plech vymažeme olivovým olejem, odleželé těsto prsty roztáhneme po celém plechu a potřeme rajčatovou směsí. Ozdobíme plátky mozzarelly a lístky bazalky. Vše zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na maximum. Jakmile jsou okraje těsta upečené do zlatova, je hotovo.
Věděli jste, že podle statistik je v Itálii zhruba 35 tisíc pizzerií a denně se konzumuje neuvěřitelných sedm milionů kusů.
Sandra Špačková
foto: picjumbo.com, BY FOODIE’S FEED (JAKUB K.)