Lívance – začněte den sladce

Kdo by po ránu odolal ještě teplým lívancům s ovocem nebo ještě lépe se šlehačkou?

Na jejich přípravu není zapotřebí žádného speciálního kuchyňského náčiní či speciálních ingrediencí. Určitě je zvládnete připravit tak říkajíc z fleku.

Aby byly vaše lívance povedené, nechejte před tepelnou úpravou těsto 5 minut odležet. Během této doby se totiž aktivuje kypřící prášek.

 

Pro 4 mlsouny:

1 ¼ hrnku hladké mouky
1 ½ lžičky kypřícího prášku
špetka soli
2 lžíce krupicového cukru
1 hrnek mléka
1 větší vejce
2 lžíce slunečnicového oleje + na vytření pánve
1 hrnek borůvek či jiného ovoce

 

Mouku, kypřící prášek, sůl a cukr prosejeme do mísy. Přidáme mléko, vejce a olej a šleháme, dokud není těsto hladké. Potom do něj vmícháme hrnec s ovocem a necháme 5 minut odležet. Pánev lehce vytřeme tukem a rozehřejeme. Z těsta za pomocí lžíce vytvoříme několik lívanců a opékáme, dokud se na povrchu neobjeví bubliny. Poté je obrátíme a opečeme dozlatova i na druhé straně. Postup opakujeme se zbylým těstem. Lívance podáváme ještě teplé polité javorovým sirupem či medem.

Martina Mlsná
foto: astrazeneca


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>