Kdo by po ránu odolal ještě teplým lívancům s ovocem nebo ještě lépe se šlehačkou?
Na jejich přípravu není zapotřebí žádného speciálního kuchyňského náčiní či speciálních ingrediencí. Určitě je zvládnete připravit tak říkajíc z fleku.
Aby byly vaše lívance povedené, nechejte před tepelnou úpravou těsto 5 minut odležet. Během této doby se totiž aktivuje kypřící prášek.
Pro 4 mlsouny:
1 ½ lžičky kypřícího prášku
špetka soli
2 lžíce krupicového cukru
1 větší vejce
2 lžíce slunečnicového oleje + na vytření pánve
1 hrnek borůvek či jiného ovoce
Mouku, kypřící prášek, sůl a cukr prosejeme do mísy. Přidáme mléko, vejce a olej a šleháme, dokud není těsto hladké. Potom do něj vmícháme hrnec s ovocem a necháme 5 minut odležet. Pánev lehce vytřeme tukem a rozehřejeme. Z těsta za pomocí lžíce vytvoříme několik lívanců a opékáme, dokud se na povrchu neobjeví bubliny. Poté je obrátíme a opečeme dozlatova i na druhé straně. Postup opakujeme se zbylým těstem. Lívance podáváme ještě teplé polité javorovým sirupem či medem.
Martina Mlsná
foto: astrazeneca