Vepřové maso je v české kuchyni velmi oblíbené. Obzvláště ve dnech, kdy se z balkónů a zahrad line lákavá vůně grilu.
Na grilování se obzvláště hodí krkovička. Přidáváme ji k omáčkám, zelenině, ovoci, houbám, pikantnímu koření, pivu, sýru či bylinkám.
Kupujeme krkovici bez zápachu, prorostlou podle toho, co z ní chceme připravovat.
Tento recept pro Vás připravili v kuchařské škole Chefparade.
Pro 4 mlsouny:
500 g krkovice
sůl
pepř, hrubozrnná sůl
Maso nakrájíme tak, aby vznikly cca 1,5 cm silné plátky. Plátky jemně naklepeme,
osolíme a opepříme. Následně opečeme na grilu z obou stran cca 4-5 minut z každé strany dle tloušťky
tak, aby maso bylo zcela propečené. Před úplným propečením masa potřeme BBQ omáčkou z obou stran.
BBQ omáčka:
sojová omáčka
česnek
mletá paprika sladká
sweet chilli sauce
Všechny ingredience smícháme metlou dohromady.
Grilovaná zelenina
2 cukety
4 červené papriky
čerstvá rukola
olivový olej
Na grilovací pánvi opékáme po obou stranách kolečka lilků a cuket. Papriky nakrájíme na silnější plátky a taktéž opečeme. Vše naskládáme na mísu, dozdobíme nasekanými sušenými rajčaty a rukolou. Pokapeme olejem, dochutíme solí a pepřem.
Tip:
Skvělým doplňkem ke grilované zelenině je česneková omáčka – majonéza rozředěná zakysanou smetanou, ochucení tvoří česnek utřený se solí a sekaná
plochá petrželka.
Recept + foto: Chefparade