Jahodová sezóna je v plném proudu, a pokud si i vy na jahodách rádi pochutnáte, možná také hledáte recepty, kde je budete moct uplatnit.
Připravili jsme pro vás recept na nepečený krémový dort s jahodami. Je opravdu vynikající., jen je trochu škoda, že je potřeba jej připravit večer předem, aby se odležel a hlavně ztuhl.
Co myslíte, vydržíte jej mít v noci v lednici a ani jednou si z něj neukrojit?
Na 12-16 kousků:
80 g másla
10 plátků bílé želatiny
800 g jahod
1 limeta
125 g cukru
600 g smetany
olej na vymazání formy
1 větší sáček
Dno formy o průměru 26 cm vymažeme olejem. Piškoty vložíme do sáčku a například válečkem na těsto je rozdrtíme. Máslo necháme rozpustit a promícháme se sušenkami. Ihned směs utlačíme na dno formy. Vložíme do lednice a necháme 45 minut ztuhnout.
Želatinu namočíme do studené vody. Jahody umyjeme a necháme okapat. Z očištěné limety nastrouháme kůru. Vymačkáme z ní šťávu. Sýr, cukr, šťávu a kůru dáme do mísy a za postupného přidávání smetany smícháme do hladkého těsta. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a asi 3 lžíce smetanového krému přimícháme. Poté želatinovou směs za stálého míchání přidáme do zbylé krémové směsi. Vložíme na 20 minut do chladu odležet.
Pečící plech vyložíme kuchyňským papírem. Jahody nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na kuchyňský papír. Jakmile začne krém rosolovatět znovu promícháme a asi 1/3 krému namažeme na piškotové dno. Povrch vyložíme jahodami. Takto postupně vrstvíme až skončíme jahodovou vrstvou. Dáme opět do lednice a tentokrát necháme přes noc odležet.
Sandra Š.
foto: www.lecker.de
600g smetany – jakou smetanu mohu použít?
Děkuji.