Jak upéct skvělý domácí chléb?

chleb-unsplash

Základem každého dobrého chleba je kvásek. Ten nejlepší je pochopitelně ten připravený doma vlastními silami. Kvásku se nebojte, na přípravě domácího kvásku není nic složitého a výsledek jednoznačně stojí za to.

Kvásek se připraví smícháním celozrnné mouky a vody v poměru 1:1. a po té se nechá několik dní odpočívat při pokojové teplotě. (Obvykle 4-7 dní)

Během této doby se vytvoří ve směsi kvasinky. Mikroorganismy, které se exponenciálně množí a produkují oxid uhličitý. Právě tento plyn je k nakypření těsta potřebný.

Aby měly kvasinky prostor na kvašení, dejte suroviny při dejte raději do větší nádoby. O že vše probíhá správně, zjistíme tak, že 4. den začne mít kvásek nakyslou vůni, polotekutou konzistenci a bude značně pórovitý.

Kvásek mějte stále připravený

Už naše prababičky vynalezly poměrně jednoduchý způsob, jak udržet doma stálou zásobu kvásku. Abychom nemuseli celý postup stále opakovat a na dobrý chléb čekat týden. Stačí si vždy nechat malou část ve sklenici a potom k ní už jen přidávat suroviny. Zbylá část je „naočkuje“ a proces pokračuje. Takovým způsobem se v minulosti kvásek předával i po několik generací.

Po přípravě domácího kvásku nám už nezbývá než udělat těsto na voňavý chléb.

Na domácí chléb použijeme:

500 g žitné mouky hladké
500 g žitné celozrnné mouky
500 g pšeničné celozrnné mouky
150 g kvásku
1 lžička soli

Mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek a zalijeme takovým množstvím vody, abychom mohli vypracovat polotuhé těsto, které nelepí. Těsto po té rozdělíme na dvě poloviny, poprášíme moukou a necháme je nejlépe ještě 2-3 hodiny kynout pod utěrkou. Před vložením do trouby těsto potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a po 20 minutách zeslabíme na 150 °C a pečeme ještě asi 40 min.

Tip pro dokonalý chléb:

  • Abychom horký chléb z pekáče snadno vytáhli a nepřipekl se, vložíme těsto do předem rozžhaveného pekáče, to zajistí, že chléb z pekáče odskočí.
  • Aby kůrka zůstala křupavá, potřete ji po vytažení z trouby lžičkou octa.

Domácí chléb z kvásku nebude jenom chutný a voňavý, ale také velmi zdravý. Kvasnice obsahují skupinu vitaminů B, která napomáhá ke zlepšení stavu nehtů, vlasů a pleti. Také působí proti nespavosti, depresím a únavě.

 
foto: Monika Grabkowska, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>