Proteiny v lidském organismu zastávají mnoho nenahraditelných funkcí. Různé bílkoviny zastávají různé nezbytné úlohy. Proto je potřeba je pravidelně doplňovat. Jak na to? Třeba za pomocí tohoto vynikajícího salátu.
Vévodí mu špalda, tedy prastarý nešlechtěný druh pšenice. Špalda je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a vitamíny především skupiny B.
Tento recept na salát s fazolkami pochází z Anglie, a tak se v receptu na místo gramů objevuje hrnek. Vaříte takto rádi nebo upřednostňujete vážení gramů?
Pro 4-6 mlsounů:
1 hrnek pohanky
¾ hrnku nevařených červených fazolí
2 lžíce panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
1 paprika – žlutá, oranžová nebo červená
¾ hrnku rozinek
¼ hrnku mandlí
na dresink:
1 lžička jablečného vinného octu
3 lžíce panenského olivového oleje
¼ – ½ lžičky mletého kmínu
sůl, pepř
Špaldu, pohanku a fazole uvaříme podle návodu na obalu. Poté vše scedíme, dáme do mísy a promícháme. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a 2 nasekané česneky chvíli opečeme, pozor aby příliš nezhnědl. Po chvíli přidáme cibuli a restujeme, dokud nezesklovatí. Přidáme nakrájenou papriku, rozinky, ořechy a společně 5 minut povaříme. Mícháme dle potřeby. Mezitím připravíme dresink a to tak, že všechny ingredience důkladně promícháme. Nakonec dresink přilijeme do pánve a dobře promícháme. Hotovou směs dáme do mísy k fazolím a opět promícháme. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek a můžeme podávat.
Nejchutnější je salát až po odležení (cca. 1 hodina), ale určitě si smlsnete, i když budete nedočkaví.
Sandra Š.
zdroj: ohsheglows.com, Angela Liddon