Hejk v páře

Hejk patří k treskovitým rybám. Ve světě existuje mnoho druhů mořské štiky.

Mají chutné, bílé pevné maso a většinou se využívá k výrobě mražených produktů. Filety z jeho masa se pro svou pevnost ideálně hodí na rybí fondue a špízy. Aroma čerstvých ryb se rozvine obzvláště dobře, je-li dušeno ve fólii.

Bílé maso štikozubce se vyznačuje nízkým obsahem tuku, lahodnou chutí a jemností. Připravte si jej se zeleninou a vínem. Jako příloha se hodí brambory či čerstvá zelenina.

Pro 4 mlsouny:

filety hejka nebo jiné bílé ryby
½ červené cibule
1 cuketa
1 mrkev
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 citrón
8 snítek čerstvého tymiánu
1 lžíce másla, nakrájeného na 4 kousky
¼ sklenky bílého vína

Cibuli, cuketu a mrkev nakrájíme tenké proužky. Citron nakrájíme na tenké plátky. Troubu přehřejeme na 220 stupňů. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř. Promícháme. Na pracovní plochu si rozmístíme 4 pergamenové papíry a doprostřed vložíme rybu a podle chuti ji osolíme a opepříme. Navrch ryby položíme zeleninu, 2 snítky tymiánu, 2 plátky citronu, kousek másla a lžíci bílého vína. Rybu pevně zabalíme do pergamenu, tak aby všechny strany byly pevné, ale v horní části necháme trochu prostoru, aby se mohla vytvořit pára. (Tvar připomíná půlměsíc.) Vložíme do trouby a pečeme 12-15 minut. Poté vyjmeme a podáváme v pergamenu, při rozbalování pozor na páru.

Martina Mlsná
zdroj: tastefullycrafted.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>