Hejk patří k treskovitým rybám. Ve světě existuje mnoho druhů mořské štiky.
Mají chutné, bílé pevné maso a většinou se využívá k výrobě mražených produktů. Filety z jeho masa se pro svou pevnost ideálně hodí na rybí fondue a špízy. Aroma čerstvých ryb se rozvine obzvláště dobře, je-li dušeno ve fólii.
Bílé maso štikozubce se vyznačuje nízkým obsahem tuku, lahodnou chutí a jemností. Připravte si jej se zeleninou a vínem. Jako příloha se hodí brambory či čerstvá zelenina.
Pro 4 mlsouny:
½ červené cibule
1 cuketa
1 mrkev
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 citrón
8 snítek čerstvého tymiánu
1 lžíce másla, nakrájeného na 4 kousky
¼ sklenky bílého vína
Cibuli, cuketu a mrkev nakrájíme tenké proužky. Citron nakrájíme na tenké plátky. Troubu přehřejeme na 220 stupňů. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř. Promícháme. Na pracovní plochu si rozmístíme 4 pergamenové papíry a doprostřed vložíme rybu a podle chuti ji osolíme a opepříme. Navrch ryby položíme zeleninu, 2 snítky tymiánu, 2 plátky citronu, kousek másla a lžíci bílého vína. Rybu pevně zabalíme do pergamenu, tak aby všechny strany byly pevné, ale v horní části necháme trochu prostoru, aby se mohla vytvořit pára. (Tvar připomíná půlměsíc.) Vložíme do trouby a pečeme 12-15 minut. Poté vyjmeme a podáváme v pergamenu, při rozbalování pozor na páru.
Martina Mlsná
zdroj: tastefullycrafted.com