Kukuřice je jednou z nejvýnosnějších plodin světa. Z kukuřičné mouky se peče chléb, v Mexiku placky zvané tortilla, v Rakousku se z ní připravují škubánky, v Rumunsku se z ní připravuje jídlo zvané mamaliga a v Itálii se vaří polenta a pečou se bochánky Zaletti.
Zaletti jsou klasické benátské sladké bochánky.
Při jejich přípravě se rozinky namáčejí do Grappy. Italská specialita je pojmenována podle místa původu – městečka Grappa. Většina Grappy se vyrábí destilací čerstvých matolin nebo zbytků hroznů. V Itálii se Grappa podává jako digestiv po jídle a při pečení.
sklenka Grappy
250 ml mléka
100 g másla
150 g kukuřičné mouky
½ balíčku kypřícího prášku
120 g cukru
30 g vanilkového cukru
špetka soli
Rozinky namočíme do grappy. Máslo rozpustíme v teplém mléku. Mouku prosejeme do mísy, poté přidáme sůl, kypřící prášek a cukr. Vše promícháme a přidáme mléko. Vypracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáme mléko. Nakonec přimícháme rozinky. Plech vyložíme pečícím papírem. Pomoučenýma rukama vytvarujeme malé bochánky. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Ještě horké je posypeme vanilkovým cukrem a necháme vychladnout.
Martina M.