Zaletti

Kukuřice je jednou z nejvýnosnějších plodin světa. Z kukuřičné mouky se peče chléb, v Mexiku placky zvané tortilla, v Rakousku se z ní připravují škubánky, v Rumunsku se z ní připravuje jídlo zvané mamaliga a v Itálii se vaří polenta a pečou se bochánky Zaletti.

Zaletti jsou klasické benátské sladké bochánky.

Při jejich přípravě se rozinky namáčejí do Grappy. Italská specialita je pojmenována podle místa původu – městečka Grappa. Většina Grappy se vyrábí destilací čerstvých matolin  nebo zbytků hroznů. V Itálii se Grappa podává jako digestiv po jídle a při pečení.

2 lžíce rozinek
sklenka Grappy
250 ml mléka
100 g másla
150 g kukuřičné mouky
100 g hladké mouky
½ balíčku kypřícího prášku
120 g cukru
30 g vanilkového cukru
špetka soli

Rozinky namočíme do grappy. Máslo rozpustíme v teplém mléku. Mouku prosejeme do mísy, poté přidáme sůl, kypřící prášek a cukr. Vše promícháme a přidáme mléko. Vypracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáme mléko. Nakonec přimícháme rozinky. Plech vyložíme pečícím papírem. Pomoučenýma rukama vytvarujeme malé bochánky. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Ještě horké je posypeme vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. 

Martina M.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>